TÜBİTAK Reddetti, Harvard Fırsat Verdi

TÜBİTAK Reddetti, Harvard Fırsat Verdi

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

TÜBİTAK ve reddedilen projeler dediğimizde çoğunuz şaşırmaz herhalde. Öğrencilerin ve girişimcilerin son zamanlarda gündemde olan “papaz eriğinden imam eriğine çevirme” gibi fantastik projelere imza atması gerçekten de güç. Benzer bir durum, İzmirli araştırmacı gençlerin başına geldi. TÜBİTAK tarafından reddedilen yenilenebilir ve sürdürülebilir betona odaklanan projelerine dünyanın en ünlü okullarından Harvard fırsat verdi. Gerçekten bir şeyler üzerinde çalışıp dikkat çeken bir sonuç elde eden öğrencilerimizin projesi neden reddedildi?




Alternatif Betonla Sürdürülebilir İnşaat




İzmir’de 10. sınıfta öğrenim gören Emir Akdaşçi ve Ege Özlem, yaşıtlarının aksine gece gündüz yenilikçi bir proje geliştirmek için çalıştılar. Öğrenciler, İzmir’de faaliyet gösteren bir beton şirketinin laboratuvarını kullanarak mevcut yüksek salınımlı betonlara alternatif geliştirmek için ilk adımları attılar. Gençlerin temel motivasyonu, inşaat sektöründe kullanılan ve toksin madde salınıma neden olan betonun zararlı etkilerini en aza indirmekten geldi.

Eksik Belge Çevre Dostu Betonu Engelledi


TÜBİTAK Reddetti, Harvard Fırsat Verdi 2

Emir ve Ege, projeleri için gerekli tüm literatür araştırmalarını yaptı ve laboratuvarda örnek çalışma hazırladı. Çimento içerisinde uçucu kül, boraks ve soba külü gibi maddeleri ekleyerek düşük karbon salınımı olan beton elde etmeye çalıştı. Fakat tüm bu çabalarına rağmen çalışma, TÜBİTAK tarafından reddedildi. Ret nedeni ise fıkralara konu olacak nitelikte. Proje başvurusu aşamasında eksik belge olduğu öne sürülerek gençlerin çalışmaları geri çevrildi.

Dünyaca Ünlü Üniversitelerden Teklif Aldılar




TÜBİTAK’ın projeyi reddetmesi olsa moral bozukluğuna neden olsa da gençler pes etmediler. Projelerine güvenen gençler, Harvard başta olmak üzere dünyanın pek çok ünlü üniversitesinden teklif aldılar. Kanada’nın ünlü üniversiteleri arasında yer alan McGill Üniversitesi ve Ryerson Üniversitesi’nin yanı sıra Fransa’dan FIAP Jean Monnet Üniversitesi de projeye ilgi gösterdi. Emir ve Ege, alternatif doğa dostu beton projelerini tanıtmak için bu okullardan teklifler aldılar.

Gençler projelerinin Türkiye’de reddedilmesine rağmen umutlu olduklarını belirttiler. Emir, ünlü üniversitelerinden gelen davetlerin beton projelerini geliştirmeleri için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor. Yaratıcı ve üretken gençler, hem projelerini hem kendilerini Mayıs ve Haziran aylarında dünyaca ünlü bilim insanları önünde tanıtacak.