Dünyanın En Zeki İnsanı: William James Sidis

Dünyanın En Zeki İnsanı: William James Sidis

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

William James Sidis, yaşadığı dönemin ve dünya tarihinin gelmiş geçmiş en zeki insanı. Hayat hikâyesi de zekâsı gibi diğer herkesten farklı.

1898 yılında hayata gözlerini açan William James Sidis, doktor annesi ve Harvard Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi veren yüksek eğitim kalitesine sahip bir ailenin çocuğuydu. Bu nedenle diğer çocuklardan farklı olduğu kısa sürede ailesinin dikkatini çekti.

Hızla Geçilen Eğitim Basamakları


Dünyanın En Zeki İnsanı: William James Sidis 1

William, 6 aylıkken alfabeyi, 18 aylıkken de gazete okumayı başardı. 2 yaşında Latin diline, 3 yaşına geldiğinde ise Yunan diline hakim oldu. 8 yaşında ise 7 tane dilin tercüme edebilecek düzeyde bilgisine sahipti. Zekâsı yalnızca dillere karşı yatkınlığıyla kalmadı.

9 ay içerisinde ilkokuldan mezun olup, bu zaman zarfında kendisine ait olan “Vindergood” adını verdiği bir dil ortaya çıkardı. Tüm bunlar ailesinin yanı sıra yakın çevresinin ilgisini çekti. William artık medyanın da odağı hâline gelmişti.

New York Times’ta kendisinden sıkça söz edilen William, 9 yaşında Harvard Üniversitesi sınavını başarıyla geçti. Fakat okulun duygusal olarak buna hazır olamayacağı gerekçesiyle okula kabul edilmedi.

Pes Etme, Doğru Zamanı Kolla


Dünyanın En Zeki İnsanı: William James Sidis 2

Harvard Üniversitesi’ne kabul edilmeyen William, tam 2 yıl sonra 11 yaşına geldiğinde pes etmediğini kanıtlarcasına kendinden emin bir şekilde tekrar başvuru yaptı ve kabul edildi.

11 yaşında daha okuldaki ilk senesinde “dört boyutlu objeler” konusunda üniversitesinden profesörlerin de seyirci olarak yer aldığı konferanslar vermeye başladı. 16 yaşında ise Harvard eğitimini tamamlayıp Hukuk eğitimine adım attı.

Krizi Fırsata Çevirmek ya da Çevirememek


Hukuk eğitimi alırken Marksist düşüncesi ve katıldığı eylemler sonucunda hapis cezası aldı ve ailesi tarafından cezadan kurtulması sağlandı. Fakat medya tarafından kötülenmesi ve ateist olması nedeniyle medyanın ve halkın gözünden hızla düşmeye başladı. William, medyadaki övgülerin yerini yergilerin almasına ve bu durumun şiddetini arttırarak devam etmesine karşı sağlam bir duruş sergileyemeyerek kendi kabuğuna çekilmeyi seçti. Kriz durumunu yüksek zekâsı ve başarılı okul hayatı öncülüğünde bilimsel başarılara imza atacak çalışmalarla maalesef dolduramadı.

William 250-300 arasında sahip olduğu IQ değerini ve kaliteli eğitim hayatını akademik başarılarla destekleyemedi. Yalnızca 4 kitap ve tercüme edebildiği 40 dile sahip olarak, 1944 senesinde geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayata gözlerini yumdu.