Victoria’s Secret Markasının İlginç ve Trajik Hikâ

Victoria’s Secret Markasının İlginç ve Trajik Hikâ

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Eğer daha önceden duymadıysanız, Victoria’s Secret markasının hikâyesi sizi şaşırtabilir. Victoria's Secret hayatımıza nasıl girdi? Bu iç çamaşırı imparatorluğunun arkasında yatan sır nedir? Hem ilginç hem de epey hüzünlü markanın hikâyesine şimdi birlikte göz atalım…

Victoria’s Secret markasını duymayan yoktur. Genellikle top modellerin katıldığı defilelerle anılan marka, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de ilgiyle takip ediliyor. Defileleri dünyanın en önemli gösteri ve moda olaylarına imza atıyor. Mankenleri ve renkli iç çamaşırları ile özellikle her yeni yıl kutlamasında gündeme oturuyor. Muhteşem kumaşları, modern kesimleri ve eşsiz dantelleri ile modern kadının rüya markası; gerçek bir fenomen…




Utangaç Erkek Marka Kuruyor


Victoria’s Secret Markasının İlginç ve Trajik Hikâyesi 1

Victoria’s Secret hikâyesi, Stanford Üniversitesi’nde okuyan Roy Raymond’un karısına iç çamaşırı almak için bir mağazaya girmesiyle başlıyor. Raymond, iç çamaşırı almak için girdiği mağazada kadınların arasında dolaşmaktan utanç duyuyor. Kendini o kadar kötü hissediyor ki, kendi gibi hisseden erkekler için bir çözüm arayışına giriyor.

Sektörde büyük ihtiyaç ve açık olduğunu fark eden Raymond, 80 bin dolar borca giriyor. 1997’de California’da erkeklerin kendilerini daha rahat hissedebilecekleri ve eşleri için çekinmeden alışveriş yapabilecekleri bir iç çamaşırı mağazası açıyor. Mağazaya hiç gitmek istemeyen erkekler için de kargoyla teslim yapılıyor. Markanın kuruluş hikâyesi bile başlı başına ilginç değil mi?

Victoria’nın Sırrı Neydi?


Victoria’s Secret Markasının İlginç ve Trajik Hikâyesi 2

Gelelim Victoria’nın sırrına… Victoria’s Secret, doğrudan "Victoria’nın Sırrı" anlamına geliyor. Mağazanın açıldığı dönemde iç çamaşırı üreten firmalar, daha çok geleneksel modellerde iç çamaşırları satıyor. Oysa Raymond, bu çamaşırlardan farklı olan oldukça süslü, seksi ve cesur modeller ile farklı iç çamaşırları sunuyor. Raymond’un bu konsepti oluştururken Victoria Dönemi’nin süslü iç çamaşırlarından esinlendiği biliniyor. Markanın adı, Kraliçe Victoria ile Prens Albert’in 9 çocuklarının olmasını sağlayan yatak odası sırlarına ithaf şeklinde düşünülmüş. Hatta ilk mağazanın dekorasyonları arasında konsepte uygun olarak bir yatak odası bile yer almış.

Yüksekten Düşmek Bu Olsa Gerek


Victoria’s Secret Markasının İlginç ve Trajik Hikâyesi 3

Kurulduğu ilk yıl 500 bin dolar ciro elde etmeyi başaran Raymond, ikinci yılında katalog bastırdı ve 3 farklı mağaza daha açtı. 1982’de seri üretime geçerek kendi ürünlerini üretti. Zaman içinde 6 mağazaya, 42 sayfalık kataloğa ve 6 milyon dolar gibi ciddi bir ciroya ulaştı.

Marka stratejisi olarak belirlenen erkek müşterileri rahat ettirme teması, zaman içinde kadın müşterilerin markadan uzaklaşmasına neden oldu ve maddi sıkıntılar başladı. Victoria’s Secret, dönemin güçlü şirketlerinden biri olan The Limited’ın kurucusu Leslie Wexner tarafından 1 milyon dolar karşılığında satın alındı.

Roy Raymond’un İntiharı


Victoria’s Secret Markasının İlginç ve Trajik Hikâyesi 4

Marka Wexner tarafından satın alındıktan sonra hedef kitle erkek müşterilerden kadın müşterilere çevrildi. Victoria’s Secret, daha seksi bir tasarım anlayışıyla yeniden şekillendi. Sadece iç çamaşırı üretimi ile sınırlı kalmayarak mayo, pijama, kozmetik ve parfüm de dahil olmak üzere çok daha geniş bir ürün yelpazesiyle yükselişe geçti. 1995’e gelindiğinde de 1,9 milyar dolar değerinde ve 670 mağazalı uluslararası bir perakende devine dönüştü.

Bu sıralarda ailesiyle ilgili sorunlar yaşayan Raymond, karısıyla boşandı. Kanserden dolayı saçlarını kaybeden kadınlar için peruk yapan bir şirkette çalışmaya başladı. Ailesinin de yardımıyla bir şirket daha kurmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. 1993’te Golden Gate Köprüsü’nden atlayarak intihar etti. Cesedi bir haftanın sonunda San Francisco Körfezi’nde bulundu. Bu intiharın ardından akıllarda soru işaretleri kaldı: Raymond, Victoria’s Secret’ı erken sattığı ve peşinden gelen başarısızlık hissiyle mücadele edemediği için mi intihar etti yoksa özel hayatıyla ilgili duygusal bunalımlardan dolayı mı?