İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

iş kurmak üzere olan herkesin aklında hep aynı endişeler vuku bulur. Çoğu zaman girişimciler işlerinde başarılı olup, olamayacağı konusunda tereddütte düşer. Bu konuda sizi cesaretlendirecek ve aynı zamanda işinizi kurarken doğru adımlar atmanızı sağlayacak bazı detaylardan bahsetmek istiyorum.

Bahsedeceğim detaylar eminim ki, sizlere fikir vereceği gibi patron olmanız içinde etkin ve faydalı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşinizi kurarken hatta kurma aşamasında dikkat etmeniz gereken detayları 5 başlık altında sıraladım.

1. Emin Misiniz, Son Kararınız Mı?

Kuracağınız iş hayallerinizi süslüyorsa ve hayalinizdeki işse; “tamam budur, eminim ve son kararım” diyorsanız, harika! Hemen vakit kaybetmeden diğer başlığa geçin. Eğer, hayalinizdeki işi yapmayacaksanız, durup bir kere daha düşünün.

Çoğu insan hayalindeki işi yapmadığı için işinde mutsuz. Yaşadığı mutsuzluk ise işine doğal olarak da performansına yansıyor. Kimse mutlu olmadığı bir işte verimli olamaz. Bu sebeple hayalinizdeki işi yapın. Bu madde diğer tüm yazacaklarımdan çok daha önemli.

 

2. Fizibilite Çalışması Yaptınız Mı? Yapın.

İşinizi kuracağınız pazarı önceden araştırarak daha isabetli adımlar atabilmeniz mümkündür. Türkçede yapılabilirlik olarak bilinen fizibilite çoğu zaman iş kurarken yanlış kararlar almanıza engel olur. Basit bir fizibilite çalışması yapmak için profesyonel yetkinliklere sahip olmanız gerekmiyor.

Örneğin, bir Pet Shop işi kuracağınızı düşünelim. İş kuracağınız bölgede başka Pet Shop var mı, varsa; ürünlerinde çeşitlilik sunuyor mu, ürünleri ne kadara satıyor, bölgede evcil hayvan sahibi kaç kişi yaşıyor ya da satacağınız ürünlere talep olacak mı, işinizi kuracağınız bölgedeki genel sosyal ve ekonomik sınıf nasıl gibi basit sorulara cevap bularak etkili pazar araştırması yapmanız mümkün. Daha sonra işinize göre; iş gücü, ulaşım imkanları, bölgenin gelişme potansiyeli, tedarikçi yakınlığı gibi faktörleri de araştırmanıza katabilirsiniz.

Mesela, manav açmayı düşünüyorsanız sebze meyve haline yakın olmanız, müşterilerinize taze ürünler sunmanız açısından faydalı olacaktır. Veya iş gücü ağırlıklı bir iş kuracaksanız iş gücü potansiyeli yüksek olan bölgelerde işinizi kurmanız daha mantıklı olacaktır. Pazar araştırmanızı detaylı fizibilite örneklerine göre yapabileceğiniz gibi iş planı bazında da yapabilirsiniz.

3. Öz sermayenizle Başlayın

İşinizi kurabilecek kadar sermayeniz varsa bu iş sandığınızdan daha teferruatsız olacak demektir. Öz sermayeyle işe başlamak borçlanarak başlamaktan daha kolay ve stressizdir.

Neden mi? Bir alt başlığa bakın.

4. Yatırımınızın Geri Dönüş Süresini Hesaplayın

İş kurmak da bir çeşit yatırımdır. Peki, yatırımınızın geri dönüş süresini hesapladınız mı? Eğer, hesaplama yapmadıysanız, hesaplayın. Çünkü, işinizi para kazanmak için kuruyorsunuz, işinizi kurarken birçok masrafınız olacak bu masrafları en kısa sürede çıkarmanız gerekecektir. Hatta üst başlıkta belirttiğim gibi öz sermaye değil de borçlanma yoluyla işinizi kurduysanız, borçlarınızın vadesi yaklaşırken büyük stres altına girebilirsiniz. Yaşayacağınız stres durumu da işinize pek olumlu yansımayacaktır.

Bu nedenle yatırımınızın yani işinizin geri dönüş süresini iyi hesaplayın.

Sermaye sıkıntısı çekiyorsanız KOSGEB gibi kuruluşların verdiği hibe veya faizsiz kredi desteklerini araştırmanızı tavsiye edebilirim.

5. Sermaye ve Kâr Oranını İyi Karşılaştırın

Sermaye ve kâr oranlarının karşılaştırmanız, işinizin geri dönüşünün olumlu veya olumsuz olacağını ortaya koyacaktır. İşinizde başarılı olabilmeniz için ilk etapta elde edeceğiniz kârların sermayenizi karşılaması, eşitlemesi ve daha yüksek kâr potansiyeline sahip olması gerekir. Bu sebeple kurulum sermayenize belirli dönem giderlerinizi de ekleyerek, elde edeceğiniz kâr oranını hesaplamanız ve gelecek süreçlerde bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.

6. Kelle Avcısı Olmaya Hazır Mısınız?

İş dünyasında hep tartışılan bir konudur: “Patron mu işletmeyi sırtında taşımalı yoksa çalışanlar mı?” bana göre her ikisi de. Patron kadar çalışanlarda bir işletmenin geleceği ve sürdürebilirliği için önemlidir. İşinizi kurmadan önce görev vereceğiniz çalışanların hangi yeterliliklere sahip olması gerektiğini belirleyin ve bu noktalara göre adaylar bulun. Çalışanlar ne kadar istekli ve yetkin olursa işletme performansınızda aynı ölçüde yüksek olacaktır. Çalışan seçiminizi bu nedenle iyi yapın.

Bu yazıda iş kurarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylardan bahsettim. Sizlerde bir şeyler eklemek isterseniz, yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.