İş Planı Hazırlamaya Başlamanız İçin 5 Sebep

İş Planı Hazırlamaya Başlamanız İçin 5 Sebep

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

ster küçük çaplı bir iş fikriniz olsun, isterseniz de orta veya büyük çaplı. Hiç fark etmez, eğer şimdiye kadar bir iş planı hazırlamadıysanız derhal hazırlamalısınız.

İş planı, işinizi kurma yolunda sizin rehberiniz olacak. Hazırlayacağınız iş planı, nereden başlamanız gerektiği, nasıl devam etmeniz gerekeceği ve bu gibi birçok konuda size yardımcı olacak.

 

İş planı hazırlamanızı gerektirecek 5 önemli sebebi yazdım.

1. İş planı, sizin için yol haritası olur

Şehir içi seyahatlerde bile bilmediğimiz adreslere giderken ön hazırlık yapıyoruz, hangi yolu kullanacağımızı, ne kadar ödeme yapacağımızı, hangi araçlarla ulaşım sağlayacağımızı, saat kaçta yola çıkmamız gerektiğini düşünüyor, planlıyoruz. Bu son derece basit bir şekilde hazırlanabiliyor ama iş fikrimizi hayata geçirirken hazırlayacağımız plan, sıradan şehir içi seyahatlerden çok daha teferruatlı ve bana kalırsa kesinlikle riske atılmayı da hak etmiyor. Böylesine basit şehir için seyahatlerde bile plan hazırlama ihtiyacı duyuyorken, sizce iş planı hazırlamak es geçilecek bir durum olabilir mi?

İş planı hazırlamak, projemizin amacını, hedefini ve bunlara ulaşabilmek için yapılabilecek her şeyi bulabileceğimiz bir bilgi kaynağı. İş planını, maket oyuncaklar içerisinden çıkan yapım kılavuzuna benzetebilirsiniz. Nasıl tamamlayacağımızı, hangi parçaları ne zaman koymamız gerektiğini ancak kılavuzdan görebiliyoruz. İşte, iş planı da tıpkı böyle.

2. Ne, nasıl gibi en temel sorulara cevap verir

İş modeliniz, işinizi geliştirme, hangi hizmet veya ürünleri satacağınız, tedarikleri nereden nasıl yapacağınız, daha da önemlisi iş fikrinizi hayata geçirmek için ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olduğu gibi birçok bilgiyi kapsıyor. Tüm bunlar planın olmazsa olmaz parçaları arasında…

Neyi, ne zaman, nasıl yapacağınız her şey iş planınızda yer alır ve süreçleri hafifletir.

3. İş planı sermaye bulmanızı kolaylaştırır

İş planınızı hayata geçirmek için devletin veya diğer çeşitli kurumların sağladığı hibe hatta yatırımcı desteklerine ihtiyacınız varsa ya da bu desteklerden yararlanmak istiyorsanız iş planı şart. Çünkü destek almak için görüşmeye gittiğinizde sizden en azından gelir modeliniz, hangi faaliyetleri sunacağınız, rakipleriniz varsa işinizi rakiplerinizden farklı kılan özellikleri duymak isteyecekler. İsteyecekler ki, işinizin verilecek sermayeyi hak ettiğini görebilsinler ve size istediğiniz sermayeyi verebilsinler.

4. Banka kredilerine başvuruda avantaj sağlar

Pek çok girişimci sermaye bulamadığında veya hibe destekleri alamadığında bankalardan kredi almayı tercih eder. Bankalarda tıpkı yatırımcılar ve destekleyici kuruluşlar gibi iş planınızı görmek isterler. Sağlam bir iş planıysa, daima ikna edici olur.

Birkaç tüyo!

Sermaye desteği için iş planınızda bulunması gereken bazı detaylar:

  • Krediler için borca veya yatırımlar için ne kadarlık sermayeye ihtiyacınız olduğu,
  • Alacağınız borç veya sermayeyi hangi amaçlarla nasıl kullanacağınızı,
  • Sürdürülebilir kazançlarınız için hangi alternatif risk planlarınızın olduğu,
  • Bankalardan aldığınız kredi borçları için geri ödeme planınız

gibi soruların cevapları iş planınızda mutlaka yer almalı.

5. Diğer her şey hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar

İş planı kapsamlı bir şekilde belirli kurallara uygun olarak hazırlanır. İşinizle ilgili tüm detaylar bu planda yer alır. Daha önce iş planı nedir, nasıl hazırlanır? adlı yayında bunlara yer verildiğini hatırlıyorum, incelemenizi tavsiye ederim. Fakat yinede bahsettiğim yazıdaki bilgileri birkaç maddede toparlayacak olursam;

  • İş fikrinizin özeti,
  • Satış yapacağınız ürün ve hizmetler,
  • Tedarikçiler ve tedarik yolları varsa alternatifleri,
  • Rakiplerinizin analizi ve sizi rakiplerinizden ayıran farklar,
  • Satış ve pazarlama stratejileriniz,
  • Varsa ek iş kolları,
  • Gelecekte işinizi nasıl, ne şekilde geliştireceğiniz,
  • İşinizin karşılaşabileceği riskler ve risklere çözüm yolları,
  • Finansal kaynaklar

gibi tüm bilgiler iş planınızda yer almalıdır. Küçük bir iş fikriniz olsa dahi tüm bunları bilerek, yola çıkmanız sizce de işinizi kolaylaştırmaz mı?