Girişimci Olmaya Uygun Olmadığınızın 6 İşareti

Girişimci Olmaya Uygun Olmadığınızın 6 İşareti

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Pek çok kişi girişimci olmak ve yeni bir iş kurmak ister ama bunda başarılı olmak için gerekenlere herkes sahip dahildir. Bu sebeple girişimci olmak isteyenlerin sayısı ile gerçekten bir girişim başlatanların sayısı arasında büyük fark vardır.

İş kurmayı düşünüyor olabilirsiniz. Peki bunun için gerekli niteliklere sahip misiniz? Bunu anlamanız için girişimci olmaya uygun olmadığınızı gösterebilecek özellikler:

1. Emir alan olmayı tercih ediyorsanız

Hayatta liderler ve takipçiler vardır. Peki siz bu iki gruptan hangisine dahilsiniz? Eğer emirler alıp uygulamak sizin için daha normal ve daha rahat olan ise girişimcilik size uygun olmayabilir. Karar alıcı ve emir veren yapıda olmak girişimciliğin önemli bir işaretidir.

2. Başkalarının hayalini gerçekleştirmeyi tercih ediyorsanız

Kendi hayallerinizi gerçekleştirmek mi yoksa başkalarının hayalleri için çalışmak mı? Eğer çalışmalarınızı ve hayatınızı başkasının hayal ve hedefleri için adamak sizi tatmin oluyorsanız bu anormal bir şey olmamakla beraber bir girişimcinin kendi işini kurma ve kendi hedeflerini başarma hayali çok daha baskındır ve girişimci ruhlu biri sadece bu yolda mücadele verdiğinde tatmin olur.

3. Çok çalışmayı sevmiyorsanız

Girişimcilik çok çalışmayı gerektirir. Kararsızlıklar, güvensizlik, istikrarsızlık ve pek çok zorluk içerir. Bunlar zor olsa da çok çalışmada ve hayallerini gerçekleştirmeye çalışmak da bazı insanlar için büyük tatmin duygusu vardır. Çok çalışmada gözünüz yoksa girişimcilik size uygun olmayabilir.

4. Hayatınızdaki herkesle iyi anlaşıyorsanız

İnsan ilişkilerinizi şöyle bir gözden geçirin. Yaşamınızda hiç kişiler arası bir sorun, tartışma ayrılma yok mu? Bu girişimcilik bakımından iyiye işaret değil.

Fortune dergisi bu konuda şöyle yazmış: Gençlerle dolu bir odada geleceğin girişimcilerini mi bulmak istiyorsanız, ara sıra kurallara aykırı davranan kişilere bakın. Bir sektörde farklılık yaratmak statükoyu aşındırmak ve yenilikler başlatmak biraz uyumsuzluk gerektirir. PsychCentral adlı psikoloji sitesi de girişimciler arasında çocuklukta anti-sosyal eğilim örüntüleri gözlemlendiğini yazmış.

5. Dünyadaki her şeyi iyi ve normal görüyorsanız

Etrafınızdaki dünyayı nasıl algılıyorsunuz? Her şey olması gerektiği gibi diyorsanız bakış açınız bir girişimci bakış açısı değil. Girişimci ruh düzeltilmesi ve daha iyi hale getirilmesi gereken şeyleri görmeye ve algılamaya eğilimlidir. Bu kişiler mükemmel bir dünya görmezler. Problemleri fark eder ve çözmek isterler.

Mesela Elon Musk’ı ele alalım. Musk, çevrimiçi ödeme yöntemlerinden memnun değildi; Paypal’i kurdu. Uzay keşfi alanındaki düşüşten mutlu değildi; SpaceX girişimini başlattı. Geleneksel enerji bağımlılıklarında ki sorunları gördü ve SolarCity, Tesla Energy, Hyperloop ve Tesla Motors’u yarattı. Dünyada ve hayatta değişimler yaratma, yenilikler getirme ve sorunları çözme arzusu hissetmiyorsanız girişimci yapıda olmama ihtimaliniz yüksek.

6. Genel toplumsal tercihlerle çok uyumluysanız

Girişimcilik karşıt-kültür işidir. Toplumlar risk almayı ve değişimi teşvik etmez, güvenli kararları ve yatırımları risksiz, garanti işleri teşvik eder, girişimci ruhlu insanların cesaretini kırar. Girişimcilikte başarı içinse risk iyi ve gereklidir. Ana akım kültürün bu güvenli dalgaları üzerinde yol alan biriyseniz ve bu ana akımcı bakış sizde de mevcutsa girişimcilik size göre değil denebilir.

Steve Jobs’ın seslendirdiği Apple’ın kült Think Different reklam kampanyası bu maddeyi ve girişimcilik için en uygun kişileri çok güzel özetliyordu: “Çılgın olanlara, uyumsuzlar, asiler, sorun çıkaranlar, düzene uymayanlar. Farklı görenler. Kurallara bağlı kalmayanlar, statükoya saygısı olmayanlar. Onlardan alıntı yapabilirsiniz, onlara inanmayabilirsiniz, onları yüceltebilir veya karalayabilirsiniz. Ama onları yok sayamazsınız. Çünkü onlar bir şeyleri değiştirir. Onlar insanlığı ileri götürürler.

Bazıları onlarda çılgınlar görürken biz dahiler görüyoruz. Çünkü dünyayı değiştirebileceklerine inanacak kadar çılgın olanlar dünyayı değiştirenlerdir.”