Kocaeli, Türkiye’nin gelişmesine ve kalkınmasına b

Kocaeli, Türkiye’nin gelişmesine ve kalkınmasına b

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Sabiha TOPRAK

Kocaeli Bölge Temsilcisi 

Ülkemizin büyümesinde tüm sektörlerin katkısı bulunmaktadır fakat inşaat sektörü lokomotif konumundadır. Otomotiv endüstrisinin kurucusu kabul edilen Henry Ford, şöyle demişti: “Eğer sadece gözümün önümdeki piyasayı takip etseydim, otomobil değil, hızlı giden at arabaları üretip satmam gerekirdi.” Bugün ileri düzeyde bir sanayi ve endüstri kenti olan Kocaeli; çevresi ile demiryolu ve en gelişmiş karayolu ağlarına sahiptir. Bunun yanı sıra 35 adet limanıyla dünyanın dört bir yanına deniz yolu bağlantısını kurmuştur. Yüzölçümü açısından küçük bir il olan Kocaeli, gerek sanayi sektöründeki üretim ve katma değer, gerekse bu sektörde çalışan insan niteliği açısından sadece Türkiye için değil, dünya için de sayılı örneklerden biridir. Doğal güzellikleri, plajları, yaylaları, kayak merkezi ve tarihi eserlerinin yanında Karadeniz ve Marmara Denizi’ne olan kıyıları ile Kocaeli ili ticaret ve turizm açısından da ayrı bir önem taşımaktadır.

Bilindiği üzere inşaat sektörü kendisine girdi sağlayan birçok alt sektörün gelişimine katkıda bulunan ve yüksek istihdam yaratma kapasitesine sahip olan sektörlerin başında gelmektedir. Sektör, ekonomik büyümenin yüksek olduğu dönemlerde ekonomik büyümenin üzerinde bir performans sergileyen, ekonomik yavaşlama dönemlerinde ise diğer sektörlere kıyasla daha hızlı bir tempoda küçülebilen bir yapıya sahiptir.

Küresel ticaret ve finans piyasalarında yaşanan gelişmelerle dünya ekonomisi 2018’de bir önceki yıla göre daha iyi bir performans sergiledi. Ekonominin 2019'daki seyrinin nasıl olacağı bir yana dursun, 2018 yılında büyüyen Türkiye olarak yapmamız gereken daha rekabetçi olmak, yeni teknoloji devrimini yakalamak, özgün ekonomi politikalarıyla dışarıya açılmak, büyümeyi ihracat ve sanayi ile yukarıda tutmak, istihdam yanlısı kalkınmayı öne çıkarmak olmalıdır. Kocaeli ili şehirleşme oranı, toplam istihdam oranı bakımından Türkiye ortalamalarının üstünde. Kocaeli, İstanbul’dan sonra gelen ikinci büyük sanayi metropolü olup, Türk imalat sanayi ve ticaret üretimine önemli katkı sağlıyor ve bu özelliğini de son 22 yıldır koruyor.

Ülke kalkınması için önemli olan sektörlerden bir tanesi de inşaat sektörü. Kocaeli ve Türkiye’deki inşaat sektörüyle ilgili sayısal veriler incelendiğinde; Türk inşaat sektörü artık dünyada bir marka haline gelmiştir. İnşaat sadece bir sektör değil bir anda 100 sektörü olumlu yönde etkileyen işlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Türkiye’de istihdam edilen her bin kişiden 91’yi inşaat alanında çalışmaktadır. Her bin iş yerinden 76’sı inşaat sektöründe faaliyet göstermektedir.

Bu veriler, inşaat sektörünün birçok sektörü etkilediğini, belirlediğini ve doğrudan istihdama pozitif etki sağladığını açıkça gösteriyor. Bunların faaliyeti sonucunda sektörde 65 bine yakın kişi sigortalı olarak istihdam edildi. Son yıllarda nitelikli konut yapımı, yeni konutlaşma, buna ilişkin talebi Kocaeli’nin satın alması nedeniyle güzel bir yaşam merkezi konumuna doğru gidiyor. Genel ekonomik performans ve inşaat sektörü arasındaki etkileşim, büyüme rakamlarında da gözlemleniyor.

Geçen sene ‘Kocaeli İnşaat Dünyası’ ekimizi hazırlarken birçok proje inşaat halindeydi oysa şimdi baktığımız zaman Kuzey Marmara Otoyolu açıldı. Kuzey Marmara Otoyolu’nun önemi herkesçe malumdur ki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na transit geçişi sağlıyor.  Otoyol 5 projesi kapsamında İzmit Körfezi’nin Dilovası Dil Burnu ile Altınova’nın Hersek Burnu’nu bağlayan, orta açıklığı bin 550 metre ve toplam uzunluğu 2 bin 682 metre olan Osmangazi Köprüsü hayata geçti. Böylece hem günümüzde yaşanan hem de gelecekte 100 yıl içerisinde yaşanacak kent içi ulaşımdaki muhtemel sorunların çözümlenmesi amacı ile ana ulaşım planı hayata geçirildi. İnşaatları devam eden ulusal çaptaki projelerin tamamlanması Kocaeli’nin çehresini ciddi ölçüde değiştirdi çünkü inşaat sektörü üretim ve istihdam dahil olmak üzere ekonominin pek çok alanını doğrudan etkiliyor. Kocaeli bu büyük gelişme ve kalkınma için çok önemli ve belirleyici bir şehir. Dinamikleri, kapasitesi, sahip olduğu birikimleriyle Türkiye’nin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlıyor.

Günümüzde inşaatın, yalnızca çevrenin inşa edilmesini değil, bakım, onarım ve işletilmesine katkıda bulunan faaliyetlerin tümünü içerecek şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. İnşaat üretimi artık yalnızca yapının üretimi olarak algılanmıyor; çevreyle dost, sosyal sorumluluk taşıyan, sosyal yaşama, toplumsal yapıya doğrudan etki eden, saydam ve sürdürülebilir üretim anlamına da geliyor. Büyük ölçüde ulusal sermayeye dayanan Türkiye inşaat sektörü, yüzlerce meslek dalını ilgilendirmesi nedeniyle en çok önem arz eden sektörlerin başında geliyor. Kocaeli gibi sanayinin başkenti olma özelliği gösteren bir kent için de inşaatın önemi bir o kadar büyük, çünkü üretim yapabilmek için üretim yeri gerekiyor burada da inşaat sektörüne görev düşüyor.

 

kaynak : dünyainşaat