Mahjong nedir?

Mahjong nedir?

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Mahjong, ya da 'mah-jongg', Çin kökenli bir masa oyunu. Domino setine benzediği için 'Çin dominosu' olarak da adlandırılıyor. 136 veya 144 taşlık setlerle oynanan mahjong, Uzakdoğu'da çok sevilen bir masa oyunu.

Mahjong tarihçesi

Mahjong'un 19'uncu yüzyılda ortaya çıktığı kabul edilir. Çin kökenli bu oyun, 20'nci yüzyılın başına kadar Uzakdoğu'da rağbet gördü. 1920'lerin ortalarında ise başta İngiltere ve ABD olmak üzere Avustralya'ya kadar dünya çapında popüler hale geldi. Hatta 1937 yılında ABD'de 'Ulusal Mahjong Ligi' kuruldu.

Mahjong hakkında bilgiler

Mahjong setleri eskiden fildişi ve kemikten yapılıyordu ama günümüzde plastikten yapılıyor. Çoğunlukla 136 veya 144 taşla oynanıyor. Bu sayının farklılığı, mevsimli ya da çiçekli set oluşuna bağlı olarak değişiyor. Kuralları dominodan ziyade iskambil oyunlarına benziyor. Çin'in farklı bölgelerinde ya da diğer Uzakdoğu ülkelerinde farklı isimlerle de anılıyor.

Mahjong nasıl oynanır?

Mahjong'ta her taşın üzerinde ayrı bir desen var ve her taştan da bir çift var. Mevsimleri yansıtan taşlar bir grup sayılıyor ve birbirleriyle eşleşebiliyor. Çiçek desenlerini barındıran taşlar da keza aynı şekilde birbiriyle eşleşebiliyor. Taşlar, piramit gibi üst üste inşa ediliyor. Bu piramit şeklinde dizilen taşlardan aynı olanları seçerek oyuna başlanıyor. Eşleştirilen taşlar, alttaki taşların açılmasını sağlıyor.

Mahjong püf noktaları

Mahjong'ta bir taşı eşleştirebilmek için en az bir ya da iki kenarı herhangi bir taşla bitişik olmamalı; yani boş olmamalı. Yine taşın bulunduğu yere göre üç ya da dört yanı taşlarla çevrilmiş olan taşları eleyemeyiz. Eğer bir taş, oyundaki taşların kenarlarındaki sıralarda ise, kenara bakan kısmı açık olsa bile bu taşı eşleştirme imkânı var. Oyunun amacı bütün taşları eşleştirmek. Böylece elde kalan taşların sayısını azaltmak ve oyunu tamamlamak. Oyunu kısa sürede tamamlamak da bir diğer can alıcı noktalarından biri.

Oyun tıkandığında ne oluyor?

Her oyun gibi mahjong'ta da bazen oyunun kilitlendiği noktalar oluyor. Eşleştirmeye izin verilen taşların arasında eşleştirilebilecek bir çift bulunamadığı oluyor. Böyle durumlarda domino taşları gibi 'karıştırma' hakkımız oluyor. Bu 'karıştırma' hakkı sayesinde taşları mutlaka eşleştirebilir, böylece yeni taş çiftleri ortaya çıkabilir. Bir de puan meselesi var. Her eşleştirme puan kazandırıyor. Duraklatma ya da taş karıştırma ise puan kaybettiriyor.