SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİN NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİN NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Günümüzde insanlar çoğunlukla halsiz ve yorgun hissetmekten şikâyetçi. Yorgun hissetmek çoğu durumlarda basit yaşam faktörlerinden kaynaklanıyor olabilir. Neyse ki bu faktörleri düzeltmek için atılabilecek birçok adım var.

Sürekli yorgun hissetmenizin beş olası nedenini ve enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olacak ipuçlarını derledik.

  1. Karbonhidrat Tüketimi

Karbonhidratlar hızlı bir enerji kaynağı olabilir. Ancak, çok fazla rafine karbonhidrat tüketimi, gün boyu yorgun hissedilmesine neden olur.

Şeker ve işlenmiş karbonhidrat tüketildiğinde kan şekerinde hızlı bir yükselme olur. Bu yükselme hızlı bir düşüş ve yorgunluğu da beraberinde getirir. Enerjiyi tekrar toplamak için, içgüdüsel olarak tekrar karbonhidrat tüketimi gerçekleştirilir, bu da kısır bir döngüye yol açabilir.

Bazı araştırmalar, öğün aralarında şekeri ve işlenmiş karbonhidratı en aza indirmenin, enerji seviyelerini yükselttiğini söylüyor.

Enerji seviyenizi sabit tutmak veya yükseltmek için, şekeri ve rafine edilmiş karbonhidratları; sebze ve baklagiller gibi lif bakımından zengin yiyeceklerle değiştirmeye çalışın.

2. Yaşam Tarzı

Hareketsizlik, düşük enerjinin en temel sebeplerinden sayılabilir. Birçok insan egzersiz yapamayacak kadar yorgun veya halsiz olduğunu söyler. Ancak bilmeniz gerekir ki egzersiz yapmak, daha dinç ve enerjik hissedilmesine yardımcı olur.

Enerji seviyenizi artırmak için, hareketsiz davranışları aktif davranışlarla değiştirin. 

3. Uykusuzluk

Yeterince uyuyamamak, yorgunluk hissinin en temel belirtilerindendir. Uyku halindeyken vücut pek çok şey yapar; metabolizma ve enerji seviyelerinizi düzenlemek gibi.

Kaliteli bir uykudan sonra, enerjik ve tazelenmiş hissedebilirsiniz. Düzenli bir uyku rutini oluşturmak ve bunun sürdürülebilirliğini artırmak, yorgunluk hissinizi en aza indirecektir. Uykunuzun miktarını ve kalitesini artırmak için, her gece yaklaşık aynı saatte yatağa gidin, uyumadan önce rahatlayın ve gün boyunca aktif kalmaya çalışın.

Ancak, uykuya dalmak veya uyumakta zorluk çekiyorsanız ve uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir uzman görüşüne ihtiyacınız olabilir.

4. Yetersiz Kalori Tüketimi

Az kalori tüketimi de yorgunluk hissine neden olabilir. Az kalori tüketimi, enerjiyi korumak için metabolizmayı yavaşlatır ve yorgunluğa sebep olur.

İnsanların birçoğu metabolik yavaşlamayı önlemek için günde en az 1,200 kaloriye ihtiyaç duyar.

Ek olarak, kalori alımı çok düşük olduğunda vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızı karşılamak zorlaşır. Yeterli miktarda D vitamini almamak, demir ve diğer önemli besin maddelerindeki eksiklikler de yorgunluğa neden olabilir.

Özetle, vücudunuzun günlük fonksiyonları yerine getirmek için yeterli kaloriyi alması gerekir. 

5. Yüksek Stres Seviyeleri

Aşırı stres, yorgunluğa neden olabilir ve yaşam kalitenizi düşürebilir. Stres azaltma tekniklerinin uygulanması, enerji seviyelerinizin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.