Bir Girişimde Başarısızlığın Sinyalleri

Bir Girişimde Başarısızlığın Sinyalleri

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Girişimcilik, büyük özveri, cesaret ve aynı zamanda vizyon isteyen bir alan. Bu sıfatı taşımak için bazı özellikleri taşımanız gerekiyor haliyle.

Başlatılan girişimlerden başarılı exit yapabilenlerin oranı da göz önünde bulundurulduğunda yukarıda saydığımız özelliklerin neden gerektiğini daha iyi anlıyorsunuz. Peki başarı ile başarısızlık arasındaki fark gerçekten de nereden kaynaklanıyor? Kurucu kişilerin özellikleri zannettiğimiz kadar da belirleyici mi bu noktada?

Bir çok şirket gerek anlaşmazlıklardan, gerekse ekonomik sebeplerden dolayı iflas ediyorken sanırım başarı ve başarılı exitin sebeplerini biraz daha ayrıntılı incelemekte fayda var. Bazı göstergeler size erken dönemde başarı ya da başarısızlık hakkında öngörüler verebilir.

Bu yazımızda bir girişimi başarısızlığa iten nedenleri, kısaca başarısızlığın sinyallerini maddeler halinde anlatacağız.

1- Sorunları Çözmeden Girişimi Başlatmak

Bir Girişimde Başarısızlığın Sinyalleri 1

Başarısızlığın temelinde yatan en büyük nedenlerden birisi sorunlar giderilmeden işinizi başlatmaktır. Bu yanlış yaklaşım yüzünden büyük çaplı başarısızlıklarla karşılaşılabilir. Girişimci burada aceleci olmadan her şeyi plan çerçevesinde, gerekirse ağırdan alarak oluşturmaya başlamalıdır. Temel birkaç sorun çözülmeden işi başlatmak büyük risk almak demek. Girişimlerden söz ederken risk kavramı biraz daha yumuşatılmış olarak önümüze sunulsa da bahsettiğimiz risk minimum seviyede tutulmalı her zaman. Bazı durumlarda, kurucular işleri biran önce başlatmayı arzular bu bir yaklaşımdır. Yalın Startup kavramını eminim hepiniz duydunuz.  Bu yaklaşım ise çalışır halde minimum değerdeki ürünü piyasaya sürmenin daha doğru olduğunu söyler. Girişime başlamadan önce bir yaklaşım belirlemek ve devamında da süreci tutarlı ilerletmek başarılı olma yolunda belirleyici faktörlerden.

2- Eksik veya Aşırı Finanse Edilmiş Olmak

İlgili resim

Girişimciliğe başlamak için gerekli şartlardan biri de  sermayedir. Elinizde yeteri kadar sermaye olmalı ve bu sermayeyi de planlı bir şekilde kullanmalısınız. Ancak ne sektör olursa olsun hangi şirket tipini açarsanız açın mutlaka kuracağınız şirketin ihtiyaçlarına göre ihtiyacınızdan fazla sermaye ile girişimciliğe başlamaya dikkat edin. Eksik finanse edilmek ciddi problemlere, müşteri talepleriyle başa çıkmakta yetersiz kalmanıza neden olabilir.

Sermayenin eksik olması kadar çok aşırı olması da kötü sonuçlar doğurabilir. Nitekim girişimci erken başarı sağlamak ve hemen işlerin yoluna girmesi için gereğinden fazla sermaye ile işe başlayabilir. Ancak yazımıza başlarken de belirttiğimiz gibi girişimcilikte başarı hemen gelmez. Buna rağmen büyük paralar harcayıp halen daha başarıya ulaşamamış girişimcilerin motivasyonu ve işine olan bağlılığında zamanla azalma görülebilir, dolayısıyla bu şirketin diğer çalışanlarını da etkiler ve iş verimini oldukça düşürür.

3- Müşteri Taleplerini Dikkate Ala)mamak

müşteri ile ilgili görsel sonucu

Müşteri memnuniyeti ve istekleri her zaman önemlidir. Ticari bir kuruluşun, müşterilerinin ne istediklerine ve neye ihtiyaç duyduklarına öncelik tanıması gerekmektedir. Ancak bu yaklaşımla hareket etmeyen ticari kuruluşlar da mevcuttur. Yani sadece şirket ve girişimci vizyonunu ön plana koyan bu şirketler müşteriyi ikinci plana atmaktadır. Hatta eğer bilinçli olarak karşı önlem alınmazsa bunu yaptığının farkına bile varamayabilirsiniz. Ancak bu oldukça yanlış bir harekettir, çünkü zamanla müşteriler kendilerine değer verilmediğini anlayınca şirketinizden bağını kesecek ve siz bu müşterileri kaybetme durumuna geleceksiniz. Doğal olarak başarısızlık da gelecek. Girişimci her zaman müşteri odaklı olmalı, müşterilerini arka plana atmamalıdır.

4- Başkalarının Hatalarından Ders Çıkaramamak

Bir Girişimde Başarısızlığın Sinyalleri 2

Her girişim başarılı değildir. Yapılan bir başka yanlış ise sürekli başarılı girişimcileri takip etmek ve onların izinden gitmeye çalışmaktır. Bu aslında yanlış bir hareket değil, yanlış olan başarısızlıklarla sonuçlanan girişimlere çok dikkat etmemektir. Başarıyı kovalamak kadar başarısızlığın nedenlerini analiz etmek de önemlidir. Böylelikle nerede, nasıl hata yapılmış görebilir ve bu hatalardan ders çıkararak hata yapmamaya gayret edilirsiniz.

Sonuç


Görüldüğü gibi başarısızlığı etkileyen bir çok etken var. Bu dört adımda anlattığımız başarısızlık sinyallerini dikkate almalı, girişimciliği benimsemeli, planlarınızı en iyi şekilde yapmalı ve aceleci davranmamalısınız. Aksi halde gereğinden fazla risk alır ve muhtemel bir başarısızlık ile karşılaşabilirsiniz.