Nauru Adası

Nauru Adası

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Nauru, Okyanusya'da, Kuzey Pasifik Okyanusunda ada, 
Marshall Adalarının güneyinde yer alır. Nauru, Büyük Okyanus'da aynı adlı küçük bir atol'e kurulu devlettir. Doğusunda Yeni Gine yer alır, ekvatorun ve Marshall Adaları'nın güneyindedir. Kıyı şeridinde kumsallar ve tarıma elverişli topraklar bulunur. Ada halkı tropikal meyveler hindistan cevizi ve sebze yetiştirir.
 
Meneng bölgesindeki Meneng Oteli en büyük otelidir. Bu bölgede ayrıca Meneng Stadyumu da yer alır. Nauru'da bir de havaalanı bulunur Nauru Uluslararası Havaalanı). Adanın güneybatı kesimlerinde küçük bir gölcük vardır. Nüfusun neredeyse tamamı sahil şeridinde ve işte bu gölcüğün çevresinde topanmıştır. Ülkedeki birkaç kilometrelik demiryolu ise merkez ile fosfat madeni arasında ulaşımı sağlar. Kuzeyde, kıyının hemen berisinde de birkaç minik su birikintisi vardır; fakat bunlar bir ev büyüklüğünde olduğundan dikkate almaya gerek yoktur. Tüm sanayi etkinliklerinin batıdaki Danigomodu bölgesinde yapıldığı görülür. Burada elektrik santralleri ve birkaç küçük bot iskelesi buunmaktadır.
 
Nauru merkezinde kuş atıklarından oluşan guano rezervleri vardır. Bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Kimyasallar adanın iktisadi kaynaklarının neredeyse tümünü oluşturur. Buradan sağlanan gelir sağlık, barınma ve eğitim harcamalarında kullanılır. Ancak guano neredeyse tükenmek üzeredir.
 
Coğrafya
 
Ada Okyanusya'da, Kuzey Büyük Okyanus'da, Marshall Adaları'nın güneyinde yer alır. Coğrafî konumu 0°32' güney enlemi, 166°55' doğu boylamıdır. Nauru’da yer alan bölgeler şu şekildedir: Eva, Yaren, Ayvo, Meneng Boe, Buada, Anibare, Denigomodu, Nibok Baiti, Uaboe, İyuz, Anetan, Anabar. Yüzölçümü 21,3 km²'dir. 30 km'lik bir sahil şeridi vardır. Tropikal bir iklime sahiptir, Kasım-Şubat ayları arasında yağmur mevsimi yaşanır. Deniz seviyesinden en yüksek noktası 61 m. Yüksekliğindedirismi resmi kayırlarda yer almayan bir plato). 
Fosfat ve balığın doğal kaynak olarak elde edildiği Nauru’nun uluslar arası platformda imzalamış olduğu veya bir şekilde dahil olduğu sözleşmeler ise şu şekildedir; Bioçeşitlilik, İklimsel Değişim, İklimsel Değişim Kyoto Protokolü, Çölleşme, Ozon Tabakası Koruması, Balina Avcılığı. Nauru, Pasifik Okyanusu’nda yer alan 3 büyük fosfat kaynaklarından bir tanesidir. Diğer iki fosfat kaynağı ise; Kiribati’deki Banana Adası ve Fransız Polinezyası’ndaki Makatea’dır. 
 
Toplum
 
Nauru’da nüfusun yaşlara göre dağılımı ise şu şekildedir: 
0-14 yaş          : 34.7% erkek 2,482/kadın 2,384)
15-64 yaş        : 63.2% erkek 4,362/kadın 4,495)
65 yaş ve üzeri : 2.1% erkek  151/kadın 145) 2009 tahmini)
 
Nüfus artış oranının %1.748 olduğu Nauru’da kentsel yaşam oranı %100’ yakındır ve 2005-2010 seneleri arasında kentsel yaşam artış oranı %0.3 olarak gerçekleşmiştir. Ortalama yaşam süresinin 64.2 olarak verilere yansıdığı Nauru’da bu sınır erkekler için 60.58 ve kadınlar için de 68.01 olarak gerçekleşmiştir. Naurulu % 58, Diğer Pasifik Adalılar %26, Çinliler %8, Avrupalılar %8, etnik gruplarının hayat sürdüğü Nauru’da ülke vatandaşlarına Naurulu denilmektedir. Dini inanışlar açısından toplumda, Nauru Cemaati %35.4, Roman Katolikler %33.2, Nauru Bağımsız Kilisesi %10.5, diğer Dinler %14.1 ve hiçbiri %4.5 dağılımı göze çarpmaktadır. Resmi dilin Nauruca olduğu ülkede, İngilizce çok yaygın bir şekilde devlet kademelerinde ve ticari alanlarda kullanılmmaktadır. 
 
Hükümet
 
Resmi adı Nauru Cumhuriyeti olan ülkenin eski adı Pleasant Adası’dır. Yönrtim biçiminin cumhuriyet olduğu Nauru’nun resmi bir başkenti bululnmamaktadır fakat hükümet binaları ve diğer resmi daireler Yaren Bölgesinde yer almaktadır. 14 farklı idari bölgeye ayrılmış olan Nauru’nun Aiwo, Anabar, Anetan, Anibare, Baiti, Boe, Buada, Denigomodu, Ewa, Ijuw, Meneng, Nibok, Uaboe, Yaren) bağımsızlık tarihi 31 Ocak 1968 tarihidir. 
Ülkede 31 Ocak 1968) tarihi ülkenin bağımsızlığını kazandığı tarih) resmi tatil olarak kutlanmaktadır. Devlet Başkanlığı’nı 19 Aralık 2007 tarihinden itibaren Marcus Stephen yürütmektedir. Devlet başkanının aynı zamanda hükümet başkanlığını da yürüttüğü Nauru’da kabine parlemento üyeleri arasından devlet başkanı tarafından atanmaktadır.
 
Ekonomi
 
Ülkenin başlıca gelir kaynağı olan Fosfat bugün neredeyse tükenme derecesine gelmiştir. 
 
İletişim- Ulaşım
 
Uluslar arası telefon kodu +674 olan Nauru’nun uluslar arası internet uzantısı .nr’dir. 2002 senesi verileine göre 300 olan internet kullanıcısı sayısı ülkeyi bu alanda dünya sıralamasında 219. sıraya kadar indirmiştir. 
 
Nauru’da sadece 1 tek havaalanı bulunmaktadır Nauru Uluslararası Havaalanı). Ülkede düzenli bir askeri kuvvet yapılanması bulunmamaktadır Nauru Polis Güçleri, ülkedeki yerel güvenliği sağlamaktadır). Fakat, ülke savunması ve uluslar arası güvenliği Avustralya sorumluluğundadır.