Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi

Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi

Whatsapp Facebook Twitter LinkedIn

Ölmeden önce yapılacaklar listeniz var mı? Önce var diyenlerle ilerleyelim.

Bunlardan biri benim!

Ölmeden önce yapılacaklar listemde neler var benim?

Hepsini yapamam, hayat kısa listeler uzun. Benim de listem çok uzun. Ama bir tanesini söylerim!

Mesela okumam gereken tüm kitapları okumak. Ölmeden önce okunacak kitapları okuyabilmek. Liste içinde liste!

Bas gitar çalmayı da isterim. Nedenine, niyesine hiç girmeyelim.

Başkalarının ölmeden önce yapılacaklar listesinde neler vardır acaba? Düşünüp, tahmin edelim:

Mesela piramitleri görmek. Bu birçok kişinin listesinde vardır.

Bu listeye basit şeyler de koyulabilir. Yeter ki yaşarken yapılabilir olsun. Örneğin yağmurda dans etmek. Belki de güzel bir yağlı boyu tablosu yapmak, çerçeveletip, odanın baş köşesine asmak. Bir kitap yazmak, bir şiir yazmak, bir şarkı bestelemek, ünlü biriyle yemeğe çıkmak. Her şey olabilir.

Ama etrafta yağmur altında dans edenler pek yok değil mi? Sırt çantasıyla Luxor Tapınağı’na ulaşmak üzere yollara düşenler? Bunlardan var neyse ki. Ama listesindeki yapılacaklardan mı seçmiş, herkes gitmiş o da gitmek mi istemiş orası muamma.

Şimdi böyle bir liste yapmış olanlar varsa ve bu listedeki yeşil tikler yapıldı işaretleri) çok azsa, aman üzülmesinler. Çünkü böyle bir listesi olmayan insanlar bile var. Ama onları da haklı bulabiliriz. Çünkü herkes için standart, kolay uygulanır ve yapılması gerekenler sık sık çevredekilerce hatırlatılır bir liste var. Evet, herkesin kullanabileceği ölmeden önce yapılacaklar listesi hali hazırda var.

Dikkat ettiyseniz bir dönem İlber Oltay’lı bu liste hakkında bir şeyler söyledi. Tabii ”hali hazırda toplumun tüm bireylerinin uygulayabileceği ölmeden önce yapılacaklar listesi” diye bir laf etmediği için bahsettiğinin o liste olduğu aklımıza gelmedi. Çok güzel tavsiyelerde bulundu bu liste hakkında. Bunu da çok tatlı bir şekilde yaptı:

”Yapılacak listesindekileri yapmayın demiyorum, hobi olarak yine yapın ama… ”

İşte o adını anmadan bahsettiği herkes için hazırlanmış liste şöyle gider:

1- Okula git! Bundan kaçış yok, muhakkak gideceğiz. Pink Floyd ne derse desin)

2-Başarıyla mezun ol. Bu kısım oldukça kafa karıştırıcı. Okuldan başarıyla mezun olmak göreceli bir hal aldığından büyük bir kaos yaratır. Çünkü başka okullar da var. O okullardan başarıyla mezun olanlar var. Ellerinde diploma başka bir yarışın içindeler. Başarıyla mezun olmak diye bir şey olsa da yoktur aslında. Ama listede var bu, elimizden geleni yaparız)

3- Bir işe gir. Ee muhakkak. Para diye bir şey var o iş yaparak kazanılıyor. Bu maddede sorun yok, düzen böyle, bunu değiştirmek devrimlerin en büyüğü olur. Ama sorun şu; işe girince yeterince para kazanılıyor mu? Listenin diğer maddelerini uygulamaya yetiyor mu?)

4-Mümkünse devlet kurumda işe gir. Liste herkes için uygun iş konusunda da seçimi yapıyor anlayacağınız. Kimse kendimi bir noktaya sabitleyeyim ve ömür boyu… diye başlayan ve sonu korkutucu biten soruyu sormaz, bu listenin cazip görünen maddesidir. Bu madde uygulanırken hayat monoton geçer, öyle bir risk var. Ama hayat her türlü geçer işte)

5-Evlen!İşte en sıkıntılısı bu. Evleniriz, evlenmeyiz demedik madem usul böyle ilişkimize hükumeti de dahil edelim. Bir nevi “bundan sonra zor basar gidersin” korkutması var içinde ama peki…

6-Çocuk da yapın Herkes istiyor mu ki? Herkes istemiyorsa bile kurallar herkese uygulanıyor)

Oh be bitti! diyecek gibi olurken bu liste vuruşunu tam bu nokta da yapıyor. Hatta liste sürekliliğini bu noktadan sonra sağlıyor.

Şimdi sıra çocuğunda!

7-Naptı okula başladı mı? Bak listede var başlasın.

E ama onun listesi başkadır belki?

Yok öyle bir şey.

Çocuk okula gider. Okul biter listenin istekleri bitmez.

8-Naptı sizin oğlan bir yeri kazandı mı? Ee yeter ama kendi hayatına baksana diyen de yoksa devam eder. Çünkü bu listeyi benimsemiş ve onun adına herkese müdahale eden liste uygulatıcıları var)

9-Sizin kız okulu bitirmiş ise girdi mi? Girsin, devlete girsin yeri sağlam olur Oldu onu da bir şehrin bir yerine hapsedelim. Her gün aynı yere gitsin gelsin, hep aynı yüzleri görsün falan. Bari çocuğum kendi listesini yapsın diyen yok mu?)

Bu kısır döngü standart hayatlarla sürer gider.

Taa ki bir çocuk, zinciri kırıp, o tıkamadıkları şehirleri aşıp, Everest’e kadar tırmanıp; ”Bu benim hayatım ben yaşayacağım. Standart listedeki herkesin hayatini istemiyorum” diyene dek.

Everest derken bir örnek. Everest şimdi yeni Disneyland olmuş.

O çocuk toplumda asidir öyle bilinir. Pek sevilmez, çok azarlanır. Ama olsun kimse sevmezse ben severim.

Tabii bu listeyi seve seve uygulayanlar da var. İlber Hoca da bununla ilgili konuştu. Yine evlenin tabii, ama mobilyacı değil dünyayı gezin gibisinden şeyler söyledi.

Herkesin bırak listelemeyi, hayal bile edemeyeceği, şekillendirme girişimlerinden uzak yaşamlar dilerim.